Wol en Garen

Wol en garens zijn natuurlijk de basis van het wolgeluk. De keuze van het materiaal bepaalt het gemak van de verwerking, maar ook voor een groot deel de schoonheid van het eindresultaat. 

Wij hebben onder andere voor u

            https://www.wolgeluk.nl/947-drops

Met deze collecties biedt Wolgeluk u een ruime keuze aan geschikte wol voor uw project, binnen uw budget.

Wol en garens zijn natuurlijk de basis van het wolgeluk. De keuze van het materiaal bepaalt het gemak van de verwerking, maar ook voor een groot deel de schoonheid van het eindresultaat. 

Wij hebben onder andere voor u

            https://www.wolgeluk.nl/947-drops

Met deze collecties biedt Wolgeluk u een ruime keuze aan geschikte wol voor uw project, binnen uw budget.

Meer

Wol en Garen Er zijn geen producten in deze categorie.

Subcategorieën

 • Lang Yarn

  LANGYARNS kan al terugkijken op een geschiedenis van 150 jaar in de textielindustrie. Bij het familiebedrijf staat nu de zesde generatie aan het roer, die dezelfde passie heeft voor hun producten,  de garens en de door hun klanten vervaardigde brei- en haakwerken aan de dag leggen als de oprichters.

 • Scheepjeswol

  Sinds 2010, na tweeëntwintig jaar stilte, kunnen we weer handwerken met garens van Scheepjeswol. Over de opkomst, groei, teloorgang én wederopstanding van een oer-Hollands merk.

  Wol uit Veenendaal

  De geschiedenis van het merk Scheepjeswol is nauw verbonden met de plek waar het allemaal begon en eindigde: in Veenendaal in de provincie Utrecht. Vanaf de tweede helft van de 15e eeuw tot het einde van de 17e eeuw waren in deze plaats en in de directe omgeving turfwinning en bijenteelt de belangrijkste bronnen van bestaan. Toen rond 1750 de venen uitgeput raakten en turfwinning niet langer rendabel was, werd wolverwerking de belangrijkste bedrijfstak.

  Het wolbedrijf, vooral wolkammen en -spinnen, werd nog ambachtelijk uitgevoerd, als huisnijverheid. Na het spinnen werd de wol getwijnd tot sajet (een garen uit korte wolvezels) of garen. Vervolgens werd de wol geverfd. Aan het einde van de 18e eeuw ontstonden ook handel en kleine bedrijfjes: sommige wolkammers kochten de gesponnen wol, verfden deze en verkochten het weer door.

  Steeds groter en groter
  In 1799 was in Veenendaal ook Dirk Steven van Schuppen werkzaam als wolkammer, met dertien knechten in dienst. De boeren brachten de ruwe wol naar Dirk Steven die de wol kocht en door kammers en wassers liet bewerken. De gekamde wol werd door vrouwen uit de omgeving gesponnen, waarna de wol in het bedrijf werd geverfd en geweven. In de jaren die volgden groeide Wolbedrijf Van Schuppen gestaag, tot het in 1885, bijna 100 jaar na de oprichting, zo’n 300 mensen in dienst had. De naam van het bedrijf was ondertussen in 1855, nadat de tweede vrouw en weduwe van Dirk Steven en hun 17-jarige zoon de leiding over het bedrijf overnamen, gewijzigd in ‘Weduwe D.S Van Schuppen en Zoon’.

  De overgang van huisnijverheid naar industrie verliep de tweede helft van de 19e eeuw geleidelijk en voorspoedig. Er kwamen steeds meer machines en in de jaren 30 van de 20e eeuw er, ondanks de wereldwijde economische crisis, flink geïnvesteerd in nieuwe productiegebouwen, magazijnruimte en een kantoorgebouw. In deze jaren werd ook de naam Scheepjeswol geïntroduceerd. Na de Tweede Wereldoorlog groeide het bedrijf gestaag door; in 1949, bij het honderdvijftigjarige bestaan, kreeg het bedrijf zelfs het predicaat Koninklijk. Op het hoogtepunt in 1962 werken er 900 mensen voor Scheepjeswol: het bedrijf was in de 15 jaar na WO II sterk uitgebreid en gemoderniseerd.

  Een nieuwe start
  De kentering kwam in de tweede helft van de jaren 60. De lonen in Nederland stegen snel, bij Scheepjeswol een aantal jaren achter elkaar wel 10% per jaar. Deze stijging van de kosten mocht niet worden berekend in de prijzen. Ook werd de vijfdaagse werkweek doorgevoerd, waardoor de productie daalde. De jaren 70 bracht nog meer serieuze moeilijkheden: goedkope producten uit landen buiten Europa en een krimpende afzetmarkt leidde uiteindelijk in 1988 tot het faillissement van Scheepjeswol. In 1989 gingen de gebouwen op het fabrieksterrein in Veenendaal tegen de vlakte. Daarvoor in de plaats kwamen woningen en het winkelcentrum de Scheepjeshof. Het was het einde van bijna 190 jaar wolproductie. Althans, voorlopig. Tweeëntwintig jaar later nam familiebedrijf De Bondt, een groothandel in fournituren uit het Drentse Tynaarlo, de merknaam Scheepjeswol over en blies het weer nieuw leven in, zodat we vandaag de dag weer volop kunnen handwerken met garen van dit roemruchte Nederlandse merk.

  Het logo van Scheepjeswol toont een boot afgeleid van een samoereus, een binnenvaartschip dat onder andere gebruikt werd om de turf uit de venen rond Veenendaal af te voeren. Hetzelfde schip vind je terug in het gemeentewapen van Veenendaal.

 • By Claire

  De wereld van byClaire

  Creëer met de byClaire producten.... jouw eigen kleurrijke wereld!

  Mooie patronen om te haken en sfeer mee te maken en natuurlijk volop inspiratie!

 • Regia

  Regia 4-draads sokkenwol

  Het 4-draads garen van de Regia design line is slijtvast zoals alleen sokkenwol dat kan zijn! 

  Regia 4-draads is een vierdradig garen en het is Superwash behandeld, dus het mag in de wasmachine en is daardoor gemakkelijk in onderhoud. 

  Het garen is verkrijgbaar in vele prachtige kleuren en patronen en natuurlijk ook geschikt voor andere projecten dan alleen het breien van sokken.

  Regia 4-draads 100 is een zeer fijn garen. De aanbovelen breinaald is 2 - 3 mm. De stekenverhouding is 10 x 10 cm = 30 steken x 42 naalden.

 • Drops

  Drops stelt zich ten doel haken en breien toegankelijk te maken voor een goed publiek door goede kwaliteit garen te leveren tegen aantrekkelijke prijzen. Bekijk onze eerste selectie van Drops Wol!

 • Katia
 • Yipee Yarn

  Handgeverfde wol uit Delft! Een prachtig product voor de meest flitsende sokken.

 • Pinkprettiez Yarns

  Evelyn van PinkPrettiez stelt zich voor: Ik ben Evelyn en ik ben een indie-dyer uit Nederland. Zo’n tien jaar geleden leerde ik mezelf breien door heel veel YouTube videos te bekijken. Met het breien kwam de liefde voor wol en al snel leerde wol spinnen op het spinnewiel van mijn oma. Vanuit daar groeide mijn passie past echt en begon ik zelf wol te verven. En hier ben ik dan om mijn passie voor kleurrijke, levendige en wol van goede kwaliteit aan jullie te laten zien!

 • Borgo de Pazzi

  Borgo de Pazzi is een Italiaans garenmerk dat zich onderscheidt door het gebruik van natuurlijke materialen. Het merk is onderdeel van het bedrijf Effe Elle. 

  Dit bedrijf heeft al meer dan 40 jaar ervaring in het produceren van hoogwaardige garens. Borgo de Pazzi is een merk dat zich onderscheid doordat alles wordt geproduceerd in Italië, in de eigen fabriek van Effe Elle of door een van de partners in het district waar ze gevestigd zijn. (Pratos - Toscane). Het bedrijf heeft daarnaast een 100% made in Italy garantie, afgegeven door het Italiaanse Instituut ter bescherming van producenten, om kwaliteit te waarborgen. De collectie is van zeer goede kwaliteit, haute couture kwaliteit zoals de Italianen zelf zeggen.

 • Hot Socks

  Hot Socks, voor super kleurrijke sokken!