Scheepjeswol

Sinds 2010, na tweeëntwintig jaar stilte, kunnen we weer handwerken met garens van Scheepjeswol. Over de opkomst, groei, teloorgang én wederopstanding van een oer-Hollands merk.

Wol uit Veenendaal

De geschiedenis van het merk Scheepjeswol is nauw verbonden met de plek waar het allemaal begon en eindigde: in Veenendaal in de provincie Utrecht. V...

Sinds 2010, na tweeëntwintig jaar stilte, kunnen we weer handwerken met garens van Scheepjeswol. Over de opkomst, groei, teloorgang én wederopstanding van een oer-Hollands merk.

Wol uit Veenendaal

De geschiedenis van het merk Scheepjeswol is nauw verbonden met de plek waar het allemaal begon en eindigde: in Veenendaal in de provincie Utrecht. Vanaf de tweede helft van de 15e eeuw tot het einde van de 17e eeuw waren in deze plaats en in de directe omgeving turfwinning en bijenteelt de belangrijkste bronnen van bestaan. Toen rond 1750 de venen uitgeput raakten en turfwinning niet langer rendabel was, werd wolverwerking de belangrijkste bedrijfstak.

Het wolbedrijf, vooral wolkammen en -spinnen, werd nog ambachtelijk uitgevoerd, als huisnijverheid. Na het spinnen werd de wol getwijnd tot sajet (een garen uit korte wolvezels) of garen. Vervolgens werd de wol geverfd. Aan het einde van de 18e eeuw ontstonden ook handel en kleine bedrijfjes: sommige wolkammers kochten de gesponnen wol, verfden deze en verkochten het weer door.

Steeds groter en groter
In 1799 was in Veenendaal ook Dirk Steven van Schuppen werkzaam als wolkammer, met dertien knechten in dienst. De boeren brachten de ruwe wol naar Dirk Steven die de wol kocht en door kammers en wassers liet bewerken. De gekamde wol werd door vrouwen uit de omgeving gesponnen, waarna de wol in het bedrijf werd geverfd en geweven. In de jaren die volgden groeide Wolbedrijf Van Schuppen gestaag, tot het in 1885, bijna 100 jaar na de oprichting, zo’n 300 mensen in dienst had. De naam van het bedrijf was ondertussen in 1855, nadat de tweede vrouw en weduwe van Dirk Steven en hun 17-jarige zoon de leiding over het bedrijf overnamen, gewijzigd in ‘Weduwe D.S Van Schuppen en Zoon’.

De overgang van huisnijverheid naar industrie verliep de tweede helft van de 19e eeuw geleidelijk en voorspoedig. Er kwamen steeds meer machines en in de jaren 30 van de 20e eeuw er, ondanks de wereldwijde economische crisis, flink geïnvesteerd in nieuwe productiegebouwen, magazijnruimte en een kantoorgebouw. In deze jaren werd ook de naam Scheepjeswol geïntroduceerd. Na de Tweede Wereldoorlog groeide het bedrijf gestaag door; in 1949, bij het honderdvijftigjarige bestaan, kreeg het bedrijf zelfs het predicaat Koninklijk. Op het hoogtepunt in 1962 werken er 900 mensen voor Scheepjeswol: het bedrijf was in de 15 jaar na WO II sterk uitgebreid en gemoderniseerd.

Een nieuwe start
De kentering kwam in de tweede helft van de jaren 60. De lonen in Nederland stegen snel, bij Scheepjeswol een aantal jaren achter elkaar wel 10% per jaar. Deze stijging van de kosten mocht niet worden berekend in de prijzen. Ook werd de vijfdaagse werkweek doorgevoerd, waardoor de productie daalde. De jaren 70 bracht nog meer serieuze moeilijkheden: goedkope producten uit landen buiten Europa en een krimpende afzetmarkt leidde uiteindelijk in 1988 tot het faillissement van Scheepjeswol. In 1989 gingen de gebouwen op het fabrieksterrein in Veenendaal tegen de vlakte. Daarvoor in de plaats kwamen woningen en het winkelcentrum de Scheepjeshof. Het was het einde van bijna 190 jaar wolproductie. Althans, voorlopig. Tweeëntwintig jaar later nam familiebedrijf De Bondt, een groothandel in fournituren uit het Drentse Tynaarlo, de merknaam Scheepjeswol over en blies het weer nieuw leven in, zodat we vandaag de dag weer volop kunnen handwerken met garen van dit roemruchte Nederlandse merk.

Het logo van Scheepjeswol toont een boot afgeleid van een samoereus, een binnenvaartschip dat onder andere gebruikt werd om de turf uit de venen rond Veenendaal af te voeren. Hetzelfde schip vind je terug in het gemeentewapen van Veenendaal.

Meer

Scheepjeswol Er zijn geen producten in deze categorie.

Subcategorieën

 • Spirits of Life Cal

  Ontdek de nieuwste CAL gesponsord door Scheepjes, geïnspireerd op de oorspronkelijke, inheemse textielkunsten van Amerika. Het resultaat is een prachtige wrap, die in drie betoverende kleursamenstellingen te maken is: Spirit of the LakeSpirit of the Volcano en Spirit of the Orchid. Hierboven zie je slechts de sneak peek van LillabjornCrochet.com, op 14 augustus onthult ze het totale ontwerp!

  De CAL start op 18 oktober en wordt gehost in de bekende internationale facebookgroup Official CCC Social Group, welke maar liefst 61.900 leden telt. De patronen zijn verkrijgbaar in wel 10 talen, waaronder in het Nederlands en je download ze gratis via www.lillabjorncrochet.com.

  Scheepjes heeft dé kits voor deze CAL! Een kit bevat al het benodigde garen en een speciale ring voor het bonuspatroon!

  De 10 belangrijkste feiten op een rij:

  • Start CAL: 18 oktober 2017
  • Duur: 9 weken
  • Kits in stores op 27 september 2017
  • Afmeting wrap: 63 cm x 180 cm
  • Gebruikt garen: Scheepjes Catona en Scheepjes Spirit
  • Patronen zijn gratis verkrijgbaar via www.lillabjorncrochet.com
  • Er zijn voortgangsfoto's en video's beschikbaar
  • De CAL wordt gehost in de Official CCC Social Group op Facebook.
  • De patronen zijn beschikbaar in het Nederlands en minstens 9 andere talen
  • Op 14 augustus wordt de complete wrap onthuld!
 • Scheepjes 2017 CAL...

  by Kirsten Ballering

  Het is zover! De voorverkoop van de CAL2017 is van start gegaan. Vanaf nu zijn de kits te bestellen in onze webshop. De eerste kits worden begin februari verzonden.

  'Hygge' (uitgesproken als ‘Hoe-ga’) is een Deens woord, wat gezelligheid betekent. Je kan het vast wel voor je zien: in een warme en knusse omgeving zijn, heerlijk relaxed op de bank haken of breien, lekker eten, je favoriete trui dragen, een kop warme thee drinken, samen zijn met vrienden om leuke herinneringen op te halen, het is allemaal Hygge.

  Designer Kirsten Ballering van de blog Haak Maar Raak heeft in samenwerking met Scheepjes deze prachtige door Scandinavië geïnspireerde CAL ontworpen. Vanaf de eerste Scheepjes CAL werd gevraagd wanneer wij onze beroemde Stone Washed garens in een CAL gaan gebruiken en nu kunnen we je laten weten dat dit jaar Scheepjes Stone Washed in de CAL verwerkt is! We hebben het gecombineerd met onze kleurrijke Catona garens voor een mooi contrast. Het patroon voor de prachtige shawl is geïnspireerd door traditionele Scandinavische designs en is versierd met zowel haakmotieven als kruissteken.

  De CAL start op woensdag 15 februari en zal 13 weken duren. Iederewoensdagmiddag wordt een nieuw gedeelte van het patroon geplaatst als PDF bestand. De PDF bestanden worden ondersteund met video's. Op deze manier is er genoeg gelegenheid om de CAL te kunnen volgen. De video's worden gemaakt door onze blogster Esther bekend van www.itsallinanutshell.com. De PDF bestanden zijn te downloaden via de Nederlandse en Internationale Facebookgroep en via scheepjes.com.

  Natuurlijk verkopen we ook deze keer de kant-en-klare kits. Er zijn 3 kleurthema's beschikbaar: Regenboog, Pastel & Juweel.
  De kits zijn verpakt in een elegante vensterdoos met etiket. De adviesverkoopprijs is € 48,20. De volledige inhoud van het pakket is:
  • 10 bollen Scheepjes Stone Washed (78% katoen, 22% acryl)
  • 11 bollen Scheepjes Catona 25 gram (100% katoen gemerceriseerd)
  • 1 postcard
  • 1 flyer
  • 1 Organza zakje met luxe accessoires:
   • 1 Hygge knoop
   • 1 zilverkleurige Eland bedel
   • 1 stekenmarkeerder in de vorm van een hartje
   • 1 borduurnaald
   • 2 houten ijskristallen
   • Bestel u bij WolGeluk dan krijgt u ook een digital toerenteller gratis meegeleverd. 
 • Ambiance

  Wol voor lekker warme truien of vesten. Met naald nummer 7 gaat haken of breien lekker vlot. 

 • Bon Bon

  Scheepjes Maxi Bonbon is een zeer fijne gemerceriseerde draad van 100% glanskatoen en is verkrijgbaar in 87 kleuren in 25 grams bolletjes. Dit dunne haakkatoen is het perfecte garen voor fijne of kleine haakprojecten, kleding of een kanten afwerking rondom een gehaakte deken. Door de herkenbare kleuren en kleurnummers is Scheepjes Maxi Bonbon perfect te combineren met Scheepjes Catona.

 • Cocktail

  Een uitstekende mix van acryl en katoen. Zacht, soepel kleurecht en krimptvrij. Voor allerlei toepassingen waaronder baby of kinderkleding of knuffels

 • Catona

  Catona Sfeer

  Catona is een 100% gemerceriseerd katoenen garen dat geschikt is voor zowel breien als haken. Het is een zeer fijn garen voor het maken van de populaire amigurumi's. De aanbevolen naalddikte is 2,5 - 3,5 mm. 
 • Colour Crafter

  Scheepjes Colour Crafter garen heeft een superieure kwaliteit van 100% premium Acryl met een zijdezachte touch en is verkrijgbaar in maar liefst 93 sprekende kleuren. De extra grote bollen van 100 gram (looplengte 300 m) zijn uitermate geschikt voor het maken van grote home-deco projecten zoals woondekens en kussens, maar ook voor kleding en voor het haken van amigurumi is het garen zeer geschikt. Wat je ook maakt, het haak- en breiwerk wordt en blijft prachtig!

  Colour-Crafter-Promo-Shot-WEB-pic-only.j

 • Eliza

  Zachter dan zijde! 

  Verkrijgbaar in 36 kleuren en met een ongekend zachte touch; Scheepjes Eliza is werkelijk zachter dan zijde. Deze getwijnde draad is verkrijgbaar in 9 gemêleerde en 27 uni kleuren. De gemêleerde draad is opgebouwd uit drie kleuren, welke als uni kleur ook in het assortiment voorkomen. Dit maakt het garen bij uitstek geschikt voor het maken van Tunisch gehaakte omslagdoeken, waarin meerdere kleuren gecombineerd worden. Ieder zelfgemaakt kledingstuk heeft een heerlijk draagcomfort voor het hele gezin, maar Scheepjes Eliza is ook zeer geschikt voor het maken van allerlei home deco projecten.

  100% polyester
  Naald 5 mm 
  100 gram = 230 meter
  Stekenverhouding 18 st x 20 nld.

 • Highlands

  Een gemeleerd garen in outdoor kleurstellingen, die prachtig tevoorschijn komen tijdens het breien of haken.

 • Invicta Colour

  Sokkenwol Invicta colour van Scheepjeswol is een zachte, warme sokkenwol. Naalddikte 2,5 - 3,0 mm.

 • Luca

  Een glans en gevoel als van zijde met dit prachtige garen, in heel veel kleuren beschikbaar. 

 • Maxi
  Maxi is een prachtig dun garen van 100% gemerceriseerd gasiert katoen. Het is voor de fijne haakprojecten. De aanbevolen naalddikte is 1,25 - 1,5 mm. 

 • Merino Soft Brush

  Scheepjeswol Merino Soft Brush is een heerlijk luxe draad met een zijdezachte look en feel van 50% Superwash Merino en 25% Micro en 25% Acryl. Door de fijne structuur van de merino wol voelt het garen heerlijk zacht aan.

  • Gewicht: 50 gram
  • Lengte: 105 meter
  • Naalddikte 4-5
  • Steekverhouding: 19 steken – 23 naalden
  • Samenstelling: 50% Superwash Merino wol/25% Micro/25 % Acryl
 • Merino Soft
  Deze heerlijk zachte, luxe draad van is gemaakt van Superwash Extra Fine Merino Wol, micro en acryl.

 • Panda
  Panda is een harig garen dat geschikt is voor het maken van bontrandjes of haren van knuffels. 

 • Peru

  Een heerlijk zachte mix van Alpaca en Acryl, geschikt voor een naald van 9 of 10 mm

 • Softfun
  Softfun garen van Scheepjeswol is een heel zacht garen van 60% katoen en 40% acryl. Het heeft een veloursachtige look & feel en is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Haak of brei van dit garen eens een superzacht dekentje of een heerlijke zachte knuffel. Een bol van 50 gram heeft een looplengte van ca 140 meter. Het is geschikt voor naalddikte 3 - 4 mm.

 • Softfun Aquarel
  Softfun garen van Scheepjeswol is een heel zacht garen van 60% katoen en 40% acryl. Het heeft een veloursachtige look & feel en is verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. De aquarel lijn heeft zachte gemeleerde kleuren. 

 • Softfun Denim
  Softfun garen van Scheepjeswol is een heel zacht garen van 60% katoen en 40% acryl. Het heeft een veloursachtige look & feel. Een bol van 50 gram heeft een looplengte van ca 140 meter. Het is geschikt voor naalddikte 3 - 4 mm. De denim lijn heeft stoere gemeleerde kleuren.

 • Stone washed
 • Stone washed XL
 • Sweetheart
  Heerlijk zacht: Scheepjes Sweetheart Soft. Dit zachte garen van 100% polyester is verkrijgbaar in 14 prachtige kleuren. Het garen is goed te combineren met Scheepjes Catona 

 • Vinci

  Dit effen kamgaren heeft gemeleerde kleuren die langzaam overlopen. Het ziet er prachtig uit en voelt lekker aan.

 • Whirl

  Dit heerlijke, gemêleerde garen van Scheepjes is beschikbaar in 12 verrukkelijke kleurcombinaties. Met een samenstelling van 60% katoen / 40% acryl is het uitermate geschikt voor het maken van luchtige, lichtgewicht projecten. Anders dan andere zogenaamde unicat garens is Whirl een volledig getwijnd garen om snel te kunnen haken of breien en om splijten te voorkomen. Omdat dit garen heel mooi valt is het perfect voor sjaals, accessoires, kleding en stijlvolle home deco projecten.De Extra Grote Garencake heeft een gigantische lengte van wel 1000 meter met prachtige lange kleurwisselingen, meer dan genoeg voor een grote sjaal of omslagdoek. Elke kleurwisseling is heel precies en zorgvuldig geknoopt, zodat de knoop onopvallend in je steken verborgen kan worden.

  Gratis Patroon

  In samenwerking met Lillabjorncrochet.com bieden wij u een gratis haakpatroon voor een zogenaamd Cirkelvest. Dit patroon kunt u hier downloaden. Bij aankoop van een bol Whirl krijgt u het patroon op papier meegeleverd. 

 • Eliza

  Zachter dan zijde! 

  Verkrijgbaar in 36 kleuren en met een ongekend zachte touch; Scheepjes Eliza is werkelijk zachter dan zijde. Deze getwijnde draad is verkrijgbaar in 9 gemêleerde en 27 uni kleuren. De gemêleerde draad is opgebouwd uit drie kleuren, welke als uni kleur ook in het assortiment voorkomen. Dit maakt het garen bij uitstek geschikt voor het maken van Tunisch gehaakte omslagdoeken, waarin meerdere kleuren gecombineerd worden. Ieder zelfgemaakt kledingstuk heeft een heerlijk draagcomfort voor het hele gezin, maar Scheepjes Eliza is ook zeer geschikt voor het maken van allerlei home deco projecten.

  100% polyester
  Naald 5 mm 
  100 gram = 230 meter
  Stekenverhouding 18 st x 20 nld.